Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ-ΠΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ-ΓΟΝΕΪΚΟΙ ΡΟΛΟΙ

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ-ΠΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ-ΓΟΝΕΪΚΟΙ ΡΟΛΟΙ ήταν ο τίτλος της πρώτης συνάντησης του Κύκλου Διαλέξεων των Νηπιαγωγείων μας η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, 2014. Το συγκεκριμένο θέμα παρουσίασε και ανέλυσε η Δρ Γεωργίου Πολυξένη, ψυχολόγος και εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνου Ασκητή
Παράλληλα με την παρουσίαση τέθηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες των γονέων γύρω από το θέμα της ομοφυλοφιλίας.
Τι ευθύνεται για την ομοφυλοφιλία?
Είναι η ομοφυλοφιλία επιλογή του ατόμου?
Πότε εμφανίζεται?
Μπορούμε να την προλάβουμε?
Σε ποιες μορφές τη συναντάμε?
Ποια είναι η σεξουαλική συμπεριφορά του αγοριού?
Ποια είναι η σεξουαλική συμπεριφορά του κοριτσιού?
Ποιος είναι ο ρόλος του πατέρα ως πρότυπο στην οικογένεια?
Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονέων και η αντίδραση τους όταν το παιδί τους τούς αποκαλύψει ότι είναι ομοφυλόφιλο?
 
Ως  ομοφυλοφιλία ορίζεται  η ερωτική έλξη ή και σεξουαλική  επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες η μητρική επιρροή αποτελεί σημαντικό παράγοντα ως πιθανός γενετικός φορέας κάποιου γονιδίου που σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία. Συγκεκριμένα, υπάρχει ένα γονίδιο (ή και περισσότερα) σε συγκεκριμένη περιοχή του χρωμοσώματος Χ το οποίο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον καθορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού στον άνδρα και το οποίο κληρονομείται από τη μητέρα στο παιδί.
 
Η παραπάνω άποψη αποτελεί θέση των πρόσφατων ερευνών. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες από την εποχή του Φρόυντ έως και σήμερα οι οποίες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις στην ερωτική αυτή προτίμηση του ανθρώπου την οποία όμως συναντάμε ως συμπεριφορά και στο ζωικό βασίλειο.
Ανεξάρτητα από τις αιτίες εμείς ως γονείς οφείλουμε-όπως και σε άλλες συμπεριφορές των παιδιών μας-να είμαστε ενημερωμένοι, να κατανοήσουμε και εν συνεχεία αποδεχτούμε την ιδιαιτερότητα τους αυτή ώστε να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τη ζωή με σθένος και θάρρος. Αναγνωρίζοντας την προσωπική σεξουαλική ζωή τους, δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα τους τα βοηθάμε να εξελιχθούν σε ισορροπημένους πολίτες και να διεκδικήσουν την ισότιμη θέση τους στην κοινωνία.
 
 
Όσο καλοί δάσκαλοι γίνονται οι ομοφυλόφιλοι, άλλο τόσο κακοί και αυστηροί γίνονται αυτοί που έχουν απωθήσει την ομοφυλοφιλία τους.


 Ευχαριστούμε πολύ το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, καθώς για τρίτη συνεχή χρονιά στηρίζει την προσπάθεια των Νηπιαγωγείων μας να ενημερωθούν αλλά και παράλληλα να προβληματιστούν οι γονείς στο δύσκολο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους. Το να είναι κάποιος γονιός δεν σημαίνει πως γνωρίζει όλες εκείνες τις απαντήσεις που ζητάει το παιδί του. Οφείλει όμως να ενημερώνεται και να προετοιμάζεται ώστε να είναι έτοιμος να στηρίξει όσες από τις επιλογές του παιδιού του  θα του προσφέρουν τη ζωή που εκείνο επιθυμεί.
 
 
 

1 σχόλιο: