Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


 Σε πρώτη  φάση μιλήσαμε για το Μινωικό Πολιτισμό . Έπειτα από μια ξενάγηση στο παλάτι της Κνωσού, αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε σα ψηφιδωτό τον Πρίγκηπα με τα κρίνα.

                                                 









ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ:
Το καλύτερο πρότυπο διατροφής αποτελεί η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Η  Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει  γευστικά και χορταστικά πιάτα, λίγα γλυκά , μέλι, γαλακτοκομικά, ισορροπημένη κατανάλωση ψαριών ,κοτόπουλου και κόκκινου κρέατος, και λίπη κυρίως φυτικά και όχι ζωικά.  Ακόμη καλύτερη υπήρξε η αρχαία ελληνική κουζίνα πλούσια σε δημητριακά , λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και λάδι. Οι αρχαίοι Έλληνες χαρακτηρίζονταν λιτοδίαιτοι αλλά καλοφαγάδες, με ιδιαίτερη αδυναμία στο καλό κρασί. 
 
Έχουμε εξηγήσει στα παιδιά πως στο συμπόσιο συμμετείχαν μόνο άνδρες, ενώ οι γυναίκες είχαν το ρόλο των δούλων. Επίσης πως στους αρχαίους άρεσε το καλό κρασί, που εμείς θα αντικαταστήσουμε με νερό για τη δραματοποίησή μας.
 Τα παιδιά χωρίζονται στα κορίτσια-δούλες που θα σερβίρουν το φαγητό και στα αγόρια-συμμετέχοντες στο συμπόσιο. Ντύνονται με υφάσματα τα οποία τα φορούν ως χιτώνες και δένουν και μία κορδέλα στο κεφάλι τους. Το τραπέζι αποτελείται από πιάτα (αν έχουμε πήλινα) και διάφορα εδέσματα της εποχής. Πριν περάσουν τα αγόρια στο τραπέζι κάποιο κορίτσι τα υποδέχεται στην είσοδο, όπου  με μια λεκάνη (η οποία αν έχουμε θα πρέπει να είναι πήλινη) με νερό πλένει τα πόδια του καλεσμένου στο συμπόσιο, όπως συνήθιζαν στην αρχαία Ελλάδα να κάνουν οι δούλες. . (Για λειτουργικούς λόγους, εξηγούμε στα παιδιά μια παραλλαγή της ενέργειας αυτής, Αντί για τα πόδια  μπορούμε να πλύνουμε τα χέρια του καλεσμένου).  Οι καλεσμένοι κάθονται στο τραπέζι, οι δούλες σερβίρουν το κρασί, ενώ κάποιο αγόρι αναλαμβάνει το ρόλο του μουσικού και παίζει λύρα ή κάποιο κορίτσι το ρόλο της αυλήτριδας και παίζει μουσική με τον αυλό. . Κατά τη διάρκεια του συμποσίου οι άνδρες αναλύουν διάφορα θέματα και ανοίγουν διάφορες φιλοσοφικές συζητήσεις. Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ορισμένα παγκάκια που υπάρχουν στην τάξη μας ως ανάκλιντρα για τους συμμετέχοντες στο συμπόσιό μας.

 Θαλασσινα, κρέας, αγγούρια, ψωμί, όσπρια, ελαιόλαδο, ελιές, καρύδια, αμύγδαλα, ..και φυσικά άφθονο κρασί!!!

Οργανώνουμε λοιπόν το τραπέζι μας όπως θα το έτρωγαν στην Αρχαία Ελλάδα.  Τα προϊόντα έχουμε ζητήσει να τα φέρουν τα παιδιά, έτσι ώστε να μπουν στη διαδικασία της έρευνας και αναζήτησης των συγκεκριμένων τροφών.

 Μια δούλα, πλένει τα πόδια-στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χέρια- των καλεσμένων πριν μπουν στο σπίτι...
 ..ενώ ο οικοδεσπότης τους περιμένει ξαπλωμένος στο ανάκλιντρο. Στο συμπόσιο έπαιρναν μέρος μόνο άντρες .

 Τα κορίτσια, καθώς ανέλαβαν το ρόλο των υπηρετριων, σερβίρουν το φαγητό και το κρασί..

 Το τραπέζι εμπλουτίζεται σιγά σιγά με πλούσια εδέσματα....

 ..ενώ η αυλήτριδα ψυχαγωγεί τους καλεσμένους παίζοντας όμορφες μελωδίες με τον αυλό!!

Στο τέλος αποφασίσαμε να αλλάξουμε τους κανόνες του συμποσίου  ώστε να λάβουν μέρος και τα κορίτσια καθώς οι λιχουδιές στο τραπέζι ήταν δελεαστικές και η ..κοιλιά μας είχε αρχίσει να γουργουρίζει !!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου