Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017


 «Ελευθερία μέσα από τα όρια: μια ομιλία για το πώς οριοθετούμε τα παιδιά μας»

Οι περισσότεροι γονείς συμφωνούν στα  όρια και τους κανόνες που πρέπει να θέτουν στα παιδιά τους  αλλά δυσκολεύονται στην εφαρμογή και την τήρησή τους. 
ü  Αδυναμία χαρακτήρα?
ü  Φόβος μην χάσουν την αγάπη του παιδιού τους?
ü  Πεποίθηση ότι τα όρια περιορίζουν και καταπιέζουν το παιδί?(ίσως διστάζουν να εφαρμόσουν κανόνες πειθαρχίας που δέχτηκαν οι ίδιοι ως παιδιά από τους γονείς τους)
ü  Απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι και δεν περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους?
Για τον κάθε γονιό  ο λόγος είναι διαφορετικός. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο:  να χάνουν τη σταθερότητά τους στο μεγάλωμα του παιδιού και εκείνο να καταλήγει εκτός από ανεξέλεγκτο και συγχυσμένο.    

 Το δύσκολο αυτό θέμα της εφαρμογής των ορίων πραγματεύτηκε στην εισήγηση της η  ψυχολόγος Υγείας (MSc Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια) κα Κωνσταντίνα Ξιφαρά με θέμα: «Ελευθερία μέσα από τα όρια: μια ομιλία για το πώς οριοθετούμε τα παιδιά μας» την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, 2017 στα νηπιαγωγεία μας, την οποια ευχαριστούμε πολύ για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση.  Αφού  προηγήθηκε περιεκτική παρουσίαση σχετικά με τη σημασία της εφαρμογής των κανόνων, το πότε ξεκινάμε να βάζουμε όρια αλλά και με ποιον τρόπο, ακολούθησε βιωματική προσέγγιση του θέματος μέσα από την οποία απαντήθηκαν ερωτήματα και δυσκολίες των γονέων στην εφαρμογή των ορίων.


Η οριοθέτηση είναι ωφέλιμη και αναγκαία για όλο το οικογενειακό σύστημα. Συμβάλλει στη διαμόρφωση της ταυτότητας όλων των μελών, την κατανόηση των ρόλων και την ανάδειξη της εμπιστοσύνης. Σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού, η οριοθέτηση γίνεται με διαφορετικό τρόπο συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της ηλικίας. Η θέσπιση των ορίων και των κανόνων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μπορούμε όμως ως γονείς να το επιτύχουμε αρκεί να έχουμε σταθερότητα και συνέπεια στις πράξεις μας. Έτσι παρέχουμε ασφάλεια στο παιδί μας και το βοηθάμε να γίνει υπεύθυνο στις κοινωνικές απαιτήσεις. 

Τα όρια και η εφαρμογή των κανόνων δεν μας καθιστούν λιγότερου καλούς γονείς. Αντίθετα είναι ένα πολύτιμο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας. Το μεγαλύτερο δώρο μετά την αγάπη μας!!!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου