Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΠΑΡΑΜΥΘΟΘΗΚΗ: "ΤΟ ΠΕΝΤΑΡΑΚΙ"





       
                                       
                                                    




ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

 Αγαπητοί γονείς,
 Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε την «Παραμυθοθήκη» μας.
 Κάθε εβδομάδα, θα ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα του σχολείου  ένα παραμύθι το οποίο θα διαβάζετε με τα παιδιά. Πρόκειται για παραδοσιακά παραμύθια από  διάφορα μέρη της  Ελλάδας αλλά  και από άλλες χώρες. Τα επιλέξαμε με το σκεπτικό ότι τα παραδοσιακά παραμύθια ανά τον κόσμο κρύβουν μέσα τους συμπυκνωμένη τη σοφία χιλιάδων γενεών. Με τη μορφή παραμυθιού, ο παππούς και η γιαγιά, δίνανε συχνά τα πιο  σπουδαία μαθήματα!
Μαζί με το παραμύθι της εβδομάδας θα σας προτείνουμε και κάποιες σχετικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά.  Κάθε παραμύθι, αν θέλει το παιδί, μπορεί να το εικονογραφήσει και να μας «δείξει» τη ζωγραφιά του μέσα από μια φωτογραφία που θα μας στείλετε στο εξής
mail: 43.135nipathinas@gmail.com
Συμπληρωματικά, και σε συνάρτηση με το project «Εγώ και ο τόπος μου» μπορείτε να μας στείλετε κάποιο παραμύθι από τον τόπο καταγωγής σας ή κάποιο παραμύθι που ακούγατε από τον παππού και τη γιαγιά.
Θα βρεθούμε  ξανά σύντομα! Μέχρι τότε, καλά παραμυθοταξίδια!

Οι νηπιαγωγοί των  43ου και 135ου  Νηπιαγωγείων Αθηνών.



ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιδιά μας αγαπημένα,
Μαζί  θα ξεκινήσουμε ένα ταξίδι διαφορετικό. Ένα ταξίδι που μπορούμε να το κάνουμε εσείς από το σπίτι σας κι εμείς από το δικό μας. Θα χρειαστούμε μόνο φαντασία, χαμόγελο και …..παραμύθια...
 Α, και  μια κόκκινη κλωστή. Αυτή προπάντων μην ξεχάσουμε επειδή  είναι πολύ απαραίτητη.
Το ταξίδι μας θα ξεκινάει πάντα με τα λόγια «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δωσ’ της κλώτσο να κυλήσει, παραμύθι ν’ αρχινήσει».  Και πάντα θα τελειώνει με τα λόγια «και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Γιατί ζούμε καλύτερα ;
Επειδή μέσα από τους ήρωες του παραμυθιού  και τα παθήματά τους ή τις δοκιμασίες που περνούν  γινόμαστε κι εμείς λίγο πιο σοφοί, λίγο πιο προετοιμασμένοι.
Κρατάτε μυστικό ; Τα παραμύθια είναι μαγικά! Μέσα σε αυτά ο παππούς και η γιαγιά – συνήθως αυτοί ξέρουν και μας  λένε τα καλύτερα παραμύθια – έχουν βάλει όλη τη σοφία και όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να τους ανακαλύψουμε.
Είστε έτοιμοι…; Ξεκινάμε!
Θυμάστε πώς αρχίζει ; «Κόκκινη κλωστή δεμένη…..»



ΤΟ ΠΕΝΤΑΡΑΚΙ

Μια φορά κι έναν καιρό, σ’ ένα μακρινό χωριό ζούσανε δύο γεροντάκια. Ο γερούλης και η γριά.  Απ’ τα χρόνια τα πολλά, δεν είχανε πια δοντάκια. Είχανε μόνο λίγες τούφες άσπρα, κάτασπρα μαλλιά. Ήτανε πολύ φτωχοί. Κάθε πρωί, η καημένη η γριούλα πήγαινε στην εκκλησία του χωριού  για να ανάψει τα καντήλια , να μαζέψει τα κεριά, να σκουπίσει, να φροντίσει να’ ναι πάντα καθαρή. Κι οι καλοί συγχωριανοί όλο και καμιά δραχμούλα  της αφήνανε στην τσεπούλα. Κι έτρεχε η γριά στο φούρνο κι έπαιρνε λίγο ψωμί.
Καθώς σκούπιζε μια μέρα την αυλή της εκκλησίας, βρίσκει ένα πενταράκι!
-Αχ, σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου! Είπε  με χαρά η γριά. Να κι εγώ που βρήκα κάτι! Που είχα τύχη μια φορά! Θα χαρεί το γεροντάκι και θα φάμε μια χαρά.
Κι έδεσε το πενταράκι μ’ έναν κόμπο στο μαντήλι. Μπήκε μες στην εκκλησιά, άναψε το στερνό καντήλι και τρεχάτη βιαστικά πήγε για να πει στο γέρο τι είχε βρει στην αυλή.
Μόλις  τ’ άκουσε ο γέρος,  έσπασε την κεφαλή του για να βρει τι ν’ αγοράσουν. Λέει η γριά:
- Ν’ αγοράσω καρυδάκια;
Μα ο γέρος απαντά:
- Θα πετάξεις τα τσοφλάκια και δεν έχεις και δοντάκια!
Λέει πάλι η γριά:
-Ν’ αγοράσω μυγδαλάκια;
Μα ο γέρος απαντά:
Θα πετάξεις τα τσοφλάκια και δεν έχεις και δοντάκια!
Ξαναλέει η γριά:
Ν’ αγοράσω φουντουκάκια;
Μα ο γέρος απαντά:
-Θα πετάξεις τα τσοφλάκια και δεν έχεις και δοντάκια!
Τότε λέει η γριά:
- Ν’ αγοράσουμε μελάκι!
Μα ο γέρος πάλι λέει :
-Θα κολλήσει στο πιατάκι.
-Θα κολλήσει στο πιατάκι, μα θα φάμε και λιγάκι, λέει με πείσμα η γριά.  Κι αγοράσανε μελάκι! Πού να ξέρανε αλήθεια πως θα βρουν πολύ μπελά! Πήγε ο γέρος για να φάει, λαίμαργος και βιαστικά με το στόμα από το πιάτο!
Και η μούρη του κολλά!
Πάει κι η γριά, κολλά….
Πάει ο σκύλος και κολλά….
Πάει η μύγα και κολλά…..
Πάει η κότα και κολλά…..
Πάει η κατσίκα και κολλά….
Πάει  κι ο γάιδαρος ,κολλά…
Τι να κάνουν οι καημένοι! Τράβαγε ο ένας απ’ τη μια και ο άλλος τράβαγε από την άλλη. Μα κανένας δεν μπορούσε τη μουρίτσα του  να βγάλει.  Κι ήταν όλοι τους  για γέλια, έτσι που  ήταν μαζεμένοι, κολλημένοι με τα μέλια!
Μα στο τέλος δυνατά, δίνει μια γερή κλωτσιά ο Ψαρής ο γαϊδαράκος, και ξεκόλλησε ο γεράκος! Δίνει τότε κι άλλη μια, και ξεκόλλησε η γριά! Ξανακλώτσησε και πάλι, και ξεκόλλησαν κι οι άλλοι. Μα από τότε  η γριά με το λαίμαργο γεράκο το μελάκι από το πιάτο το’ τρωγαν με το κουτάλι.
Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς  καλύτερα.
 [Πηγή: Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων για το Νηπιαγωγείο- Απόδοση Λ.Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, "17 ελληνικά λαϊκά παραμύθια διασκευασμένα για  παιδιά", Αθήνα 1976]

                                                                    

    ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ                                                       

v  Βρίσκεις στο δρόμο ένα πενταράκι. Τι θα ήθελες να αγοράσεις και γιατί ;

v  Θυμήσου και μέτρα  πόσα ζώα είχαν ο γέρος και η γριά στην αυλή τους και μετά άκουσε  το τραγούδι: "Η γιαγιά μας η καλή"ΕΔΩ

v  Ζήτα από κάποιον μεγάλο να σου δώσει μερικά νομίσματα διαφορετικής αξίας και παρατήρησέ τα.  Έπειτα, σχεδίασε ένα μεγάλο κύκλο και φτιάξε το σχέδιο του δικού σου νομίσματος.
Μην ξεχάσεις να προσθέσεις  έναν αριθμό που να δείχνει την αξία του.

v  Τοποθέτησε ένα κομμάτι χαρτί πάνω από ένα νόμισμα και πιέζοντας  ένα μολύβι ή μια ξυλομπογιά σε πλάγια θέση άρχισε να ζωγραφίζεις πάνω από το νόμισμα. (Ζήτα από έναν μεγάλο να σου δείξει πώς.) Τι παρατηρείς ;

v  Ζωγράφισε μια εικόνα από το παραμύθι . Αν θέλεις, ζήτησε από κάποιον μεγάλο να τη φωτογραφίσει και να τη στείλει να τη δούμε!


                                         Καλή Ενασχόληση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου