Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Η ..ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΑΣ..

Η αλήθεια είναι πως ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε αυτή την ανάρτηση με απλές, λιτές, προτάσεις, καθώς αφορά σε μια ιδιαίτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2013 και ώρα 17.00 στα 43ο & 135ο Νηπιαγωγεία Αθηνών. Μια συνάντηση που άγγιξε την ψυχή όλων όσων ήρθαν να την παρακολουθήσουν μεταδίδοντάς τους προβληματισμούς αλλά και αισιόδοξα μηνύματα γύρω από το αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου να λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Άνθρωπος με δικαίωμα  στο σεβασμό, την ελευθερία, τη στήριξη, τη ΖΩΗ.
 
Πρόκειται για την προγραμματισμένη συνάντηση των Νηπιαγωγείων μας με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ", αντικείμενο της οποίας ήταν ο άνθρωπος-ο άνθρωπος που βάλλεται καθημερινά από συμπεριφορές που εδραιώνουν τις κοινωνικές διακρίσεις- ο άνθρωπος που αγωνίζεται να  διατηρήσει τη θέση  του ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους -ο άνθρωπος που γίνεται αντικείμενο απόρριψης και χλευασμού  όταν είναι διαφορετικός, ως προς το χρώμα , την καταγωγή ,την εθνικότητα  το οικονομικό του στάτους ακόμα και για λόγους που αφορούν στην υγεία του.
Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ-για να γνωρίζουμε  ακριβώς γύρω από τι μιλάμε- είναι ο σύλλογος οροθετικών Ελλάδος, δηλαδή ο σύλλογος των ανθρώπων που ζουν με HIV.  Στην ανακοίνωσή μας ότι  θα καλέσουμε εκπροσώπους από τη ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ να συζητήσουν με τους γονείς  των νηπίων οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες. Άλλοι δεν γνώριζαν καν τι είναι η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ενώ άλλοι απόρησαν τι μπορεί να πει η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ σε ένα Νηπιαγωγείο. Όσοι όμως ενδιαφέρθηκαν και αφιέρωσαν το απόγευμά τους πήραν απάντηση και στο ερώτημα αυτό.
Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε καθοδηγήθηκε από δύο ιδιαίτερα εύγλωττους και ικανούς ομιλητές, εκπροσώπους της ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ, τον. κ. Κωστή Χατζημωράκη και τον κ. Σάββα Πολίτη. Με  έναν μοναδικό και διακριτικό (καθώς πρόκειται για δημόσιο σχολείο) τρόπο δημιούργησαν ένα οικείο και φιλικό κλίμα ώστε να παρουσιάσουν στους γονείς το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες , να τους προβληματίσουν αλλά και ταυτόχρονα να τους ενημερώσουν για το μύθο και την πραγματικότητά σχετικά με  τον ιό  HIV και το AIDS.  Και ναι, τελικά η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ -όπως και πολλές  άλλες, υπεύθυνες στο έργο τους, ανθρωπιστικές οργανώσεις-είχε πολλά να πει σε ένα Νηπιαγωγείο, καθώς όπως μας τόνισαν οι ομιλητές, "η αφετηρία των πάντων είναι ο άνθρωπος". Και έχοντας αυτή την έκφραση κατά νου,  διατηρούμε  την ανθρωπιά  που υπάρχει μέσα μας αλλά κυρίως καταφέρνουμε να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας και να τους μεταδώσουμε τις αξίες που  θα μας κάνουν να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς το γείτονά μας, να σεβαστούμε το χρήστη ουσιών και να μην τον απορρίψουμε,  να χαϊδέψουμε και να αγκαλιάσουμε ένα παιδάκι που είναι οροθετικό.
 
Ο λόγος που τα Νηπιαγωγεία μας κάλεσαν τη ΜΚΟ "ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ" είναι πολύ απλός: πίσω από το κάθε παιδί,  πίσω από το κάθε  νήπιο αλλά και παράλληλα με αυτό, υπάρχει και ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος αλληλένδετος.. ένας κόσμος που βελτιώνεται μόνο με την εκπαίδευση, ένας κόσμος  που έχει ανάγκη από την ενημέρωση ώστε να αντιμετωπίσει την άγνοια που προκαλεί το φόβο και την απόρριψη. Και αυτός ο κόσμος, δεν είναι άλλος από εμάς τους γονείς που έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον καθαρό από προκαταλήψεις και ρατσισμό.
 
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς τους γονείς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας το απόγευμα της Τετάρτης , τον υπεύθυνο της ΘΕΤΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ κ. Γεώργιο Παπαδοπετράκη που άμεσα απάντησε και ικανοποίησε  το άιτημα συνεργασίας μας και κυρίως τους κ.κ. Κωστή Χατζημωράκη και Σάββα Πολίτη που  μας πρόσφεραν ένα επιμορφωτικό και ουσιαστικό απόγευμα.
Θα κλείσουμε την ανάρτησή με μια απλή αλλά πλούσια σε μηνύματα φράση των ομιλητών μας: "Πριν βάλουμε σύνορα ανάμεσα σε εμάς και το συνάνθρωπό μας, καλό θα είναι να βάλουμε έναν καθρέφτη και να κοιτάξουμε πρώτα τον  εαυτό μας μέσα σε αυτόν"









                             http://www.youtube.com/watch?v=ai6EQWSYyVI

10 σχόλια:

  1. Οι συνεργάτες της θετικής φωνής που μας μίλησαν ήταν καταρτισμένοι και άκρως επικοινωνιακοί με το κοινό τους...μίλησαν με απλά λόγια, μας έκαναν να αισθανόμαστε άνετα και η συζήτηση μαζί τους δεν είχε τελειωμό!!! Μπράβο για την πρωτοβουλία σας να τους καλέσετε και μπράβο και σε αυτούς που ήρθαν να τους ακούσουν. Μακάρι να διοργανώνονταν τέτοιες συναντήσεις σε όλα τα σχολεία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφη μου, σε ευχαριστούμε πολύ!!! Και κυρίως σε ευχαριστούμε που στηρίζεις με την παρουσία σου όλες μας τις εκδηλώσεις!!

      Διαγραφή
  2. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή!!!!!!!! Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιες κινήσεις στα σχολεία!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ!!! Πράγματι είναι σημαντικό, γιατί βοηθάνε πολύ τους γονείς (όσους θέλουν βέβαια να μάθουν, γιατί υπάρχουν και εκείνοι, που νομίζουν πως τα ξέρουν όλα και δεν έρχονται σε καμία)

      Διαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΚΟΡΙΤΣΙΑ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ! ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ! ΚΑΝΕΤΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ ΠΕΡΑ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε!!! Ναι, πράγματι αξίζει ένα μπράβο και σε αυτούς που συμμετείχαν!!!

      Διαγραφή
  4. Χαίρομαι που το νηπιαγωγείο στο οποίο πέρασα 5 υπέροχα χρόνια, τα πρώτα μου ως μονίμως διορισθείσα στην Αθήνα, συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά ! ΜΠΡΑΒΟ κορίτσια ! Θα περάσω να σας δώ και από κοντά !
    ΥΓ
    Το βεστιάριο και τα μάτια σας ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε!! Δεν ξερουμε αν το Νηπιαγωγείο συνεχίζει την πολύ καλή δουλειά που ανέκαθεν έκανε, σίγουρα όμως έχει αναβαθμιστεί και θα συνεχίσει να βελτιώνεται καθώς όλες μας προσπαθούμε με όρεξη και νέες ιδέες να διατηρούμε την ποιότητα στη δουλειά μας-όπως κάνει κάθε ευσυνείδητος/η συνάδελφος.
    Όσο για το βεστιάριο, μην ανησυχείτε. Το προσέχουμε.¨ Ελάχιστα το έχουμε χρησιμοποιήσει...Συνήθως δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι πρώτες πληροφορίες που είχα πάρει για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα ήταν ότι έκαναν καλή δουλειά σε δημοτικό και νηπιαγωγείο. Η αλήθεια είναι ότι είχα σκοπό να μείνω μόνο ένα χρόνο γιατί ήταν μακριά από την περιοχή μου. Όμως το πολύ καλό κλίμα και πάνω απ'όλα οι πολύ καλές συνεργασίες με έκαναν να κλείσω πενταετία ! Η Ακριβή, η Δήμητρα και η Ντεζιρέ είχαν δημιουργήσει μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα.....και τελικά να που με έναν "μαγικό" τρόπο απ'ότι βλέπω οι καλές συνεργασίες συνεχίζονται...πάντα τέτοια και καλύτερα !

      Διαγραφή