Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ & ΠΡΟΛΗΨΗ

Άλλη μία επιτυχημένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Νηπιαγωγεία μας την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, 2014 και ώρα 17.00 με την κ. Κατερίνα Βασίλογλου, ψυχολόγο και εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ του Κέντρου  Πρόληψης & Έγκαιρης Παρέμβασης.  Ο χαρακτηρισμός "επιτυχημένη" αφορά όχι στην προσέλευση  (πλέον ο αριθμός των γονέων που αφιερώνει ένα απόγευμα του κάθε μήνα και μας τιμά με την παρουσία του είναι συγκεκριμένος) αλλά στο αρκετά ενδιαφέρον θέμα :                                                     Εξαρτήσεις από ουσίες-
                           Πρόληψη και προστατευτικοί παράγοντες μέσα στην οικογένεια.
 
Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η ευαισθητοποίηση των γονέων σε θέματα που αφορούν στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ενδυναμώνοντας τούς παράγοντες που θα δημιουργήσουν μια δυνατή προσωπικότητα ώστε στην εφηβική και νεανική ηλικία να αποφευχθεί οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά.

Κάθε γονιός ασκεί μεγάλη επίδραση στη συναισθηματική υγεία του παιδιού του: η δική του συναισθηματική κατάσταση, η αποδοχή του παιδιού από το γονέα, η σταθερή άποψη των ενηλίκων γύρω από συγκεκριμένα θέματα και αξίες, αλλά και το περιβάλλον μαζί με την κληρονομικότητα  επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και θέτουν τη βάση για τη εξέλιξη μιας υγειούς προσωπικότητας.
Η πρόληψη είναι το Α και το Ω σε κάθε περίπτωση και ξεκινάει από τότε που το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει παιδί. Πριν το παιδί μας φτάσει στην εφηβεία, θα πρέπει να έχουμε αναπτύξει μαζί του δεξιότητες επικοινωνίας και να έχουμε θέσει τα όρια που χρειάζονται. Και καθώς τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερο από αυτά που βλέπουν θα πρέπει να λειτουργούμε παραδειγματικά και να τα στηρίζουμε ώστε να διαχειρίζονται θετικά τις δυσκολίες τους.
                               

 




 
 




 
Ευχαριστούμε την κ. Βασίλογλου για την τόσο ενδιαφέρουσα "σεμιναριακή" συζήτηση που πραγματοποίησε και όλους εσάς τους γονείς που για μια ακόμη φορά στηρίξατε τη δράση μας.
Ευχαριστούμε πολύ το ΚΕΘΕΑ που για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεργάστηκε με τα Νηπιαγωγεία μας και ευελπιστούμε να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή και στις επόμενες χρονιές, διότι τέτοιες υπηρεσίες πρόληψης  μάς μαθαίνουν πως να στηρίξουμε το μέλλον των παιδιών μας. Και καθώς πλέον όλο και περισσότεροι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με κοινωνικά προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πού μπορούμε να βρούμε τα κατάλληλα άτομα που θα μας στηρίξουν και θα μας ενθαρρύνουν στο γονεϊκό μας ρόλο.
 
                                  Είναι εύκολο να γίνεις γονιός...αλλά είναι δύσκολο να είσαι.
 

 

4 σχόλια:

  1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ! ΤΥΧΕΡΟΙ ΟΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!! Η ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΉ , ΑΦΗΝΕ "ΧΩΡΟ" ΣΤΟΥς ΓΟΝΟΙς ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟΡΙΕΣ , ΦΌΒΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕς ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια!! πραγματικά οι συναντήσεις αυτές αξίζουν και τελικά οι γονείς που ενδιαφέρονται αυτοί και ευαισθητοποιούνται! Μπράβο και πάλι κορίτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σας ευχαριστούμε πολύ για τα θετικά σας σχόλια. Οι συναντήσεις αυτές αποτελούν για εμάς κάτι σαν κοινωνικό έργο, καθώς πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν. Το σχολείο έχει τη δυνατότητα να τους βοηθήσει. Από κει και πέρα όποιος προσπαθεί βρίσκει τον τρόπο να τα αντιμετωπίσει. Εμείς είμαστε κοντά τους, όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες....Και εσείς, συνάδελφοι, είστε κοντά μας, και μας ενθαρρύνετε!!!!!!!!!Αυτό και αν είναι ανατροφοδότηση!!!!!!!!! Σας ευχαριστούμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή