Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΕΛΙΣΣΑ-ΜΕΛΙ


Τα παιδάκια μας , την προηγούμενη εβδομάδα μας είπαν ότι οι μέλισσες είναι επικίνδυνες γιατί τα τσιμπούν !!! εμείς όμως που γνωρίζουμε τη χρησιμότητα της μέλισσας αποφασίσαμε να τους αλλάξουμε γνώμη.

Τους δείξαμε φωτογραφίες από μέλισσες και τους μιλήσαμε για την κοινωνία των μελισσών, μια κοινωνία πολύ καλά οργανωμένη ....σε αυτή τη δραστηριότητα μας βοήθησε η ψηφιακή βιβλιοθήκη, ενότητα ταινίες , από την ιστοσελίδαhttp://www.e-yliko.gr/default.aspx
όπου και βρήκαμε μια ταινία, ντοκιμαντέρ με τίτλο : ΜΕΛΙ, ΤΡΟΦΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ

(όπως βλέπετε βρισκόμαστε στο μικρό κουζινο -γραφείο όπου και υπάρχει ο μοναδικός υπολογιστής με internet, που καλύπτει τις ανάγκες και των 3 τμημάτων !!! και ναι, βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας , οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στις επαρχιακές πόλεις)
Με αφορμή το ντοκιμαντέρ μιλήσαμε για το πως οι μέλισσες βοηθούν τη φύση να παραμένει ζωντανή, πως αν οι μέλισσες εκλείψουν  για κάποιο λόγο η φύση θα πεθάνει (φυτά, δέντρα, και στη συνέχεια ζώα κ.τ.λ.) και για αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν ψηφίσει νόμους για την προστασία των μελισσών.

Στη συνέχεια δραματοποιήσαμε το ζευγάρωμα της βασίλισσας , τη ζωή των κηφήνων και των εργατριών (δυστυχώς ήταν πολύ αυθόρμητο και η φωτογραφική ήταν σε άλλο τμήμα)
και συμπληρώσαμε την ακροστιχίδα  της μέλισσας συμβουλευόμενοι των αντίστοιχο πίνακα αναφοράς 
τα φύλλα εργασίας τα βρήκαμε http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2013/04/blog-post_9482.html




Διαβάσαμε το βιβλίο 

που με τη μορφή παραμυθιών , μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή των μελισσών , την επικονίαση της φύσης και τη δημιουργία του μελιού.


Παίξαμε ένα παιχνίδι παρατηρητικότητας με καρτέλες, όπου σε κάθε καρτέλα λείπει και ένα μέρος από το σώμα της μέλισσας και τα παιδιά καλούνται να το βρουν και να το ονομάσουν.








Χωρίσαμε τη λέξη ΜΕΛΙΣΣΑ σε συλλαβές και γράμματα

και φτιάξαμε τις δικές μέλισσες και μελίσσια

με εφημερίδα και μπουκάλι







με ρολά υγείας συρραμμένα σε εξάγωνα και αεροπλάστ










πάλι με ρολά υγείας  κομμένα περίπου στο μισό μέγεθος γεμάτα κερί και μέσα με μελισσούλα από αυγό kinder, τυλιγμένα με γκοφρέ



και τέλος μιλήσαμε για το πως φτιάχτεται το μέλι
και φυσικά το ζωγραφίσαμε


Και επειδή  σε εμάς η μουσική δεν λείπει ποτέ.....

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΈΛΟΥΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΤΑΙΝΊΑ  THE BEE MOVIE!!!!!
ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΈΔΑΣΗ







5 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΕΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ: ΛΑΤΡΕΥΩΩΩΩΩΩΩ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ! ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!!!! ΛΑΤΡΕΨΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ΠΟΥ ΦΤΙΑΞΑΤΕ! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ! ΚΡΑΤΩ! ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικές όλες σας οι δράσεις. Συγχαρητήρια. Περσσότερο εντυπωσιάστηκα με την κατασκευή της κυψέλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλή δουλειά, μπράβο σας!!!!!! όλο γλύκα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή