Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ..
«Είναι η περίοδος όπου ο κόσμος αφιέρωνε και αφιερώνει χρόνο στη θρησκεία και σε συλλογικές δραστηριότητες». «Είναι η περίοδος όπου όλοι έχουν ανάγκη από χαρά και ψυχική ανάταση». (Tζορτζ Μπέρναρντ Σω, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας -Νόμπελ λογοτεχνίας 1925).
Όταν στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, όταν μαζευόμαστε γύρω του και κρύβουμε τα δώρα κοντά στον κορμό του, στην πραγματικότητα ξαναζωντανεύουμε λαϊκές παραδόσεις ηλικίας χιλιάδων ετών – πολύ προτού η εορταστική περίοδος ενταχθεί στον χριστιανισμό.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ...

2014 χρόνια πριν....Εκεί, στο στάβλο γεννήθηκε ο Χριστός. Η μητέρα Του τον κοίμισε πάνω στα άχυρα, μέσα στο παχνί. Ολόγυρα τα ζώα Τού κρατούσαν συντροφιά και Τον ζέσταιναν με την ανάσα τους.
                                               ...Ήταν χειμωνιάτικη και κρύα νύχτα...




ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
 α) Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι!!
Η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα, είναι έθιμο που υιοθετήσαμε και στην χώρα μας από το Μεξικό. Η παράδοση αυτή του Μεξικό έφτασε στην υπόλοιπη Ευρώπη το 1824. Παλαιότερα στην χώρα μας συνήθιζαν την μέρα των Χριστουγέννων να μαγειρεύουν για το εορταστικό τραπέζι κοτόσουπα. Η κοτόσουπα διατηρείται ακόμα σαν έθιμο κυρίως σε κάποιες ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Σήμερα οι νοικοκυρές μαγειρεύουν ξεχωριστά την γαλοπούλα για την μέρα των Χριστουγέννων, βάζοντας γέμιση με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανα
Με τη βοήθεια των παιδιών μας, λίγα υλικά και πολλή φαντασία!!! Καλή μας όρεξη!!



                                                                      



β) Το Χριστόψωμο
Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιός του στολισμός με λογής-λογής κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.

        

                                                  
                                             γ) Το Χριστουγεννιάτικο έλατο
Για τον στολισμό των δέντρων χρειάστηκαν, να περάσουν σχεδόν 5 αιώνες. Το πρώτο στολισμένο εμφανίστηκε το 1539 και στα κλαδιά του είχε είδη ρουχισμού και άλλα χρήσιμα είδη για τους φτωχούς. Σύμφωνα με αναφορές, ο πρώτος που στόλισε δέντρο, ήταν ο Μαρτίνος Λούθηρος. Αργότερα, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου θα επεκταθεί από τη Γερμανία, στην Πολωνία και στη Βρετανία.
Το 1816, καταγράφηκε το πρώτο στόλισμα δέντρου στη Βιέννη.
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1833, μέσω του Όθωνα και των Βαυαρών, στολίστηκε δέντρο και στην Ελλάδα και στο Ναύπλιο.
Οι κάτοικοι σχημάτιζαν τεράστιες ουρές, για να θαυμάσουν το νέο έθιμο.
Το παράδειγμα του Όθωνα ακολούθησαν οι αυλικοί του και αργότερα τους μιμήθηκαν οι μεγαλοαστοί και οι υπόλοιπες κοινωνικές τάξεις.
Έτσι, μπήκε σε όλα τα σαλόνια, φτωχά ή πλούσια.Κάτι που, κατά την άποψη των χριστιανών, έδινε την ιδέα της αναγέννησης του κόσμου μέσω του χριστιανισμού, που ήθελε να δώσει μια νέα διάσταση στα πράγματα, ξεπερνώντας τις αρχαίες θρησκείες.



δ) Κάλαντα
Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, είναι τα κάλαντα που συνήθως λένε μικρά παιδιά παραμονή Χριστουγέννων, παραμονή Πρωτοχρονιάς και παραμονή των Θεοφανείων. Τα παιδιά συνηθίζουν να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και να τραγουδούν τα κάλαντα στους ιδιοκτήτες τους. Στις περισσότερες περιοχές οι ιδιοκτήτες ανταποδίδουν δίνοντας συμβολικά, κέρματα ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας μας, οι νοικοκυρές «τρατάρουν» τα παιδιά με παραδοσιακά γλυκά που έχουν φτιάξει.

ε) Χριστουγεννιάτικο στεφάνι
Η ιστορία θέλει τα χριστουγεννιάτικα στεφάνια να χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Τότε οι Χριστιανοί τοποθετούσαν ένα έξω από την πόρτα τους ώστε να κάνουν γνωστό το ότι γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού
                                                              ΤΑ ΤΑΡΑΝΔΑΚΙΑ ΜΑΣ..
Με τα χέρια να κουβαλάει ο Άγιος Βασίλης τόσα δώρα είναι πολύ κουραστικό. Τι να κάνουν, λοιπόν οι φίλοι του, τα ξωτικά, αποφασίζουν να ανακαλύψουν κάτι εκπληκτικό και πολύ ξεκούραστο: το έλκηθρο! Ναι, αλλά ποιό καλό ζώο μπορεί να σύρει ολόκληρο έλκηθρο στον αέρα χωρίς πρόβλημα, όταν μάλιστα είναι φορτωμένο και με τα δώρα και με τον Άγιο Βασίλη και με το βοηθό του; Ένας δυνατός ελέφαντας με προβοσκίδα; Ένα λιοντάρι ίσως; Κάτι άλλο;


                                     

                                     

                                                          ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ..
Ένα έξυπνο σύστημα μέτρησης του χρόνου σε ημέρες, μήνες και έτη, με το οποίο γίνεται δυνατή η χρονική κατάταξη παρελθοντικών ή μελλοντικών γεγονότων.

                                                       
                                       

                                       










  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
α) Διασκεδαστικά παιχνίδια όπως: Ποιος θα κρεμάσει στο σκοινί τα περισσότερα χαρτιά με μανταλάκια;

                                                          
β) Αλφαβητούλα Χριστουγεννιάτικη
                                      

                                       
                                        
                                                     
                                                        ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΜΑΣ...
Η χριστουγεννιάτικη κάρτα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην Αγγλία. Η πρώτη χριστουγεννιάτικη κάρτα σχεδιάστηκε το 1843 στο Torquay , μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική κομητεία του Ντέβον.



                                     

                                         
                                                  



(φυστίκια, φασόλι, κανέλα, αστεροειδής γλυκάνισος,φελλός, χόρτο, χιόνι, χρυσόσκονη)
                                      
                    
                               

                                                          ΤΑ ΑΓΓΕΛΑΚΙΑ  ΜΑΣ
Οι άγγελοι αποτελούν υπερφυσικά όντα που συναντώνται σε πολλά θρησκευτικά συστήματα. Οι άγγελοι συνήθως αποτελούν τη μεσολαβητική βαθμίδα ανάμεσα στο βασίλειο του υπερβατικού και του κοσμικού


                                                         
                                                              ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΑΚΙΑ ΜΑΣ
Πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα στολίδια από απλά υλικά που θα διακοσμήσουν το έλατο μας. Μια από τις συνήθειες μας την περίοδο των Χριστουγέννων είναι να στολίζουμε το σπίτι μας  δημιουργώντας έτσι εορταστική ατμόσφαιρα.
                                     








ΟΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ
Είναι δαιμονικά όντα, που κατά τη λαϊκή αντίληψη, έρχονται στη γη και ενοχλούν κατά τις νύχτες τους ανθρώπους, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια. Σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία τις μέρες αυτές τα «νερά είναι αβάφτιστα» και οι καλικάντζαροι βγαίνουν από τη γη για να πειράξουν τους ανθρώπους τώρα που ο Χριστός είναι και εκείνος αβάφτιστος.
 





                                                       ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ..
Πουαντιγισμός: αντίληψη ενιαίας εικόνας, από κουκίδες διαφορετικών χρωμάτων που συντίθενται
Αποτύπωμα με φελλό.

         ΕΥΧΕΣ & ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ
Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι μια γιορτή πλημμυρισμένη από συναισθήματα... αγάπη, καλοσύνη, αισιοδοξία, χαρά, ηρεμία, ενσυναίσθηση, ανυπομονησία... Μια γιορτή γεμάτη ευχάριστες επιθυμίες και σκέψεις τόσο για τον εαυτό μας όσο και για το συνάνθρωπό μας. Σίγουρα όμως τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συνανθρώπων μας δεν θα πρέπει να τις θυμόμαστε μόνο σε τέτοιες μέρες, αλλά καθημερινά αποδεικνύοντας το με τις πράξεις και τις σκέψεις μας. Άλλωστε "Ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος μόνο όταν είναι συνάνθρωπος". (Ν. Λυγερός)
 










                                         




                                                       
     ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ
Νόστιμα γλυκίσματα που σίγουρα δεν θα παραλείψουμε  στο γιορτινό μας τραπέζι.
 

  Ο Άγιος Βασίλης, είναι εκείνος ο Άγιος, που σύμφωνα με τον μύθο έχει επικρατήσει να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, ο Άγιος Βασίλειος έζησε στην Καππαδοκία, αφιερώνοντας όλη του την ζωή στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου το 379. Η ημέρα αυτή του θανάτου του, θεωρείται από τους χριστιανούς ότι φέρνει ευλογία και καλή τύχη στην νέα χρονιά. Στους λαούς της Δύσης, το πρόσωπο του Αγίου Βασιλείου έχει ταυτιστεί με τον Άγιο Νικόλαο, ο οποίος και φημιζόταν για την γενναιοδωρία του. Οι λαοί της Δύσης έχουν προσθέσει διάφορα στοιχεία στο πρόσωπο του Αγίου Νικολάου, όπως είναι το έλκηθρο, οι τάρανδοι, οι μεγάλες κάλτσες κ.α. Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη με την κόκκινη φορεσιά και τις μαύρες μπότες, έγινε γνωστή και επικράτησε από το 1931.


 




                                                                             ΓΟΥΡΙΑ
  Το ρόδι, χρησιμοποιείται έντονα ακόμα και σήμερα με την αλλαγή του χρόνου. Μόλις αλλάξει ο χρόνος η νοικοκυρά του σπιτιού σπάει το ρόδι στην εξώπορτα του σπιτιού και αυτό γιατί το ρόδι συμβολίζει την αφθονία και την γονιμότητα.



 
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ  ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ (ΠΕΜΠΤΗ) 2015!!









3 σχόλια: