Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

43 & 135 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-SPECIAL OLYMPICS

 
 
 
 
Για τρίτη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία μας με την ομάδα "Νεαροί Αθλητές" των Special Olympics  και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι γι' αυτό!!! Για τρίτη συνεχή χρονιά η ομάδα των Νεαρών Αθλητών θα πραγματοποιήσει δράση με τα Νηπιαγωγεία μας!!! Ευελπιστούμε η συνεργασία αυτή να καθιερωθεί και για τα επόμενα χρόνια καθώς πρόκειται για μια συνεργασία που στηρίζει αξίες όπως , σεβασμό, ενότητα, αλληλοϋποστήριξη  αλλά και έννοιες όπως διαφορετικότητα, φιλία, επικοινωνία, αλληλεπίδραση .
Όπως συμβαίνει σε κάθε μας δράση, έτσι και τώρα η προετοιμασία με τα παιδιά στην τάξη έχει ήδη ξεκινήσει.
 
Έτσι...
 
....μιλήσαμε αρχικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τους Παραολυμπιακούς και τα Special Olympics και στη συνέχεια οργανώσαμε τα δικά μας ..ολυμπιακά αθλήματα.
 
Αρχικά ανάβουμε  την Ολυμπιακή μας φλόγα...
 
 
και ξεκινάμε !!!!!!!!!!!



 
Τα παιδιά μας μπορεί μεν να είναι προετοιμασμένα όχι όμως και οι γονείς.
Καλό θα είναι να γνωρίζουμε λοιπόν τι είναι τα Special Olypmics και κυρίως τι είναι η διανοητική καθυστέρηση. Γιατί η παραπληροφόρηση μάς μετατρέπει σε ρατσιστές και διαιωνίζει το φόβο που η ίδια η άγνοια προκαλεί.
 
           SPECIAL OLYMPICS, ΝΕΑΡΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ, ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
 
Τα Special Olympics  είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που σκοπό έχει να προσφέρει δυνατότητες προπόνησης και συμμετοχής σε ολυμπιακούς αγώνες, σε παιδιά και νέους με διανοητική αναπηρία  Ιδρύθηκαν το 1968 από την Eunice Kennedy Shriver (1921-2009) Οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics έγιναν στο Σικάγο των Η.Π.Α το 1968. Όλοι οι αθλητές αγωνίζονται και βραβεύονται για την προσπάθειά τους.
Το καλοκαίρι του 2011 τα Special Olympics πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα (25 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου, 2011) στην Αθήνα. 7.500 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες έλαβαν μέρος σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.
Το πρόγραμμα Νεαροί Αθλητές, απευθύνεται σε παιδιά με διανοητική αναπηρία 2-8 ετών με σκοπό να τα εισάγει στον κόσμο των Special Olympics μέχρι τα 8 τους χρόνια και την στιγμή της ένταξής τους στα επίσημα αθλητικά προγράμματα του Κινήματος.
Διανοητική Αναπηρία είναι η μειωμένη διανοητική και προσαρμοστική συμπεριφορά. Δεν αποτελεί πάθηση αλλά μια διαγνωσμένη κατάσταση. Το νοητικό πηλίκο (IQ) του ατόμου είναι μικρότερο από 70 και έχει περιορισμένες ικανότητες διαβίωσης και προσαρμογής.
Δείκτης Νοημοσύνης
ποσοστό %
κατηγορία
πάνω από 130
2,7
εξαιρετικά ευφυείς
129 - 120
6,7
ευφυείς
119 - 110
16,1
ανώτεροι κανονικοί
109 - 90
50
μέσοι
89 - 80
16,1
κατώτεροι κανονικοί
79 - 70
6,7
οριακής νοημοσύνης
69 και κάτω
2,2
νοητικά καθυστερημένοι
 
 
 
 
 
 
Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας  είναι ενημερωμένα για το πρόγραμμα και τη διανοητική Αναπηρία. Δεν αρκεί όμως η προσπάθεια του σχολείου αν και εσείς οι γονείς δεν είστε κοντά μας. Για την αναπηρία γενικότερα λίγες είναι οι προσεγγίσεις από την ελληνική εκπαίδευση. Δώστε λοιπόν στα παιδιά σας τη ευκαιρία  να αντιληφθούν και να σεβαστούν τη διαφορετικότητα.
 
 (όρκος αθλητή Special Olympics)
 
 
 
 
 
 

4 σχόλια: