Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

παιδική χαρά


Το όνειρο για την ανάπλαση της παιδικής χαράς της γειτονιάς μας μεγαλώνει!
Το σχολικό έτος 2015-2016 υλοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας το πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής «Επικοινωνία και συνεργασία, επίλυση προβλημάτων στην σχολική κοινότητα: Τα έξι καπέλα σκέψης του Edward De Bono» και τέθηκε ως μελέτη περίπτωσης η παιδική χαρά των οδών Φωτομάρα και Χριστιανουπόλεως, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σχολικό κτίριο.
Η ανακατασκευή της παιδικής χαράς προσεγγίζεται ως ένα κοινοτικό ζήτημα με παιδαγωγικές διαστάσεις για τον μαθητικό κοινό, καθώς εμπλέκει τα παιδιά σε διαδικασίες συζήτησης, διαπραγμάτευσης, στοχασμού, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ανάληψης πρωτοβουλιών, κατάθεσης προτάσεων. Ο εκπαιδευτικός στόχος είναι η ενδυνάμωση των παιδιών στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, η έμπρακτή διαμόρφωση στη συνείδησή τους της έννοιας του ενεργού πολίτη.
Η επίλυση του προβλήματος αγκαλιάζεται από την κοινότητα: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς η οποία συνεργάζεται σταθερά και θερμά με εθελοντές που πιστεύουν στο όνειρο της ανάπλασης της παιδικής χαράς: την ΜΚΟ «Μαζί Μπροστά» και τον συνεργάτη της κο Martin και την σύζυγό του κα Nancy, καθώς και τον αρμόδιο φορέα του Δήμου Αθηναίων:  τα τμήματα Παιδικών Χαρών και Ανοικτών Χώρων του ΟΠΑΝΔΑ.
Μετά το πέρας τριών χρόνων από τις πρώτες ενέργειες της σχολικής κοινότητας για την επαναλειτουργία της παιδικής χαράς απέναντι από το σχολείο μας φαίνεται πως τα σχέδια αρχίζουν να παίρνουν μια μορφή, αναμένοντας και τα πρώτα αποτελέσματα!
Την Παρασκευή 20 Απριλίου μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν στο νηπιαγωγείο, εξέφρασαν σκέψεις και συναισθήματα, επισκέφθηκαν τον χώρο της παιδικής χαράς και οραματίστηκαν την αλλαγή που θέλουν να δουν να πραγματώνεται στο μέλλον!
Στη σελίδα αυτή θα αναρτώνται όλες οι σχετικές δράσεις του έργου προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου