Σάββατο 30 Μαΐου 2020

ΠΑΡΑΜΥΘΟΘΗΚΗ: "Το σχέδιο της Αγιά Σοφιάς"






Το σχέδιο της Αγιά Σοφιάς 

Κάποτε, πολύ παλιά, ο βασιλιάς της Πόλης, αποφάσισε να κτίσει μια εκκλησία που όμοια της να μην είναι άλλη. Όμως κανένας από τους πρωτομάστορες δεν μπόρεσε να φτιάξει ένα σχέδιο που να του αρέσει.
Μια μέρα, Κυριακή ήτανε θαρρώ, ο βασιλιάς πήγε στην εκκλησιά να λειτουργηθεί και όταν απόλυσε η εκκλησιά ‘κει που πήγε να πάρει το αντίδωρο από το χέρι του παπά, έπεσε τ’ αντίδωρο  χάμω. Σκύβει ο βασιλιάς να το πάρει, δεν το  βρίσκει. Κοιτάει δεξιά, κοιτάει αριστερά και τι να δει ; Μια μέλισσα με τ’ αντίδωρο στο στόμα να πετά και να φεύγει απ’το παράθυρο.
Βγάζει τότε διαταγή ο βασιλιάς: «Όποιος έχει μελίσσια, να πάει να τα τρυγήσει, να μαζέψει το μέλι για να βρεθεί τ’ αντίδωρο». Ανοίξανε κυψέλες, ψάξανε, τρυγήσανε όλοι οι μελισσοκόμοι στο βασίλειο. Πουθενά τ’ αντίδωρο! Είχε κι ο πρωτομάστορας ίσα ίσα μια μικρή κυψέλη  δίπλα στο σπίτι του. Πάει την ανοίγει, και τι να δει: Μέσα αντί για κερήθρα οι μέλισσες είχανε φτιάξει μια πανώρια εκκλησιά από κερί τόσο όμορφη που σαν κι εκείνη δεν ήταν άλλη και  μέσα στην μικρούλα  εκκλησιά ήταν τ’ αντίδωρο του βασιλιά. 
Παίρνει ο πρωτομάστορας την κέρινη εκκλησιά με τ’ αντίδωρο μέσα, και την πάει στο βασιλιά. Εκείνος την είδε και θαύμασε. Πρόσταξε το λοιπόν, να φτιάξουνε την μεγάλη εκκλησιά ίδια κι απαράλλαχτη όπως αυτή  που φτιάξανε οι μέλισσες.
Την  χτίσαν, τη στολίσανε και την είπανε «Αγιά Σοφιά». 
Κι αν περάσεις από κείνα τα μέρη θα τη δεις να στέκει εκεί ακόμα  όμορφη και πανώρια όσο καμία άλλη!
   
( Λαϊκή παράδοση από τη Θράκη)



             Δραστηριότητες


·        Η πόλη στην οποία βρίσκεται  η Αγία Σοφία, ονομάστηκε  Κωνσταντινούπολη επειδή την έχτισε ένας βασιλιάς  με το όνομα Κωνσταντίνος. 
    (Θυμάστε που την είχε επισκεφθεί ένας συμμαθητής μας το Φθινόπωρο και μας μιλούσε για το βαποράκι που έπαιρνε κάθε μέρα για να πάει στο κέντρο της Πόλης;) Πολλές πόλεις πήραν το όνομά τους από το όνομα ενός ανθρώπου ή και μιας…θεάς.
     Θυμάστε από πού πήρε το όνομά της η πόλη μας η Αθήνα; 
(Σωστά από τη θεά Αθηνά!)
Μπορείτε να μαντέψετε πώς ονομάστηκε η πόλη που  έφτιαξε ένας βασιλιάς   με το όνομα :

Αλέξανδρος ………………………(Αλεξανδρούπολη)
Φίλιππος………………………….. (Φιλιππούπολη)
Μάριος ……………………………..(Μαριούπολη)
Πέτρος ……………………………….(Πετρούπολη)
Γεώργιος ………………………………(Γεωργιούπολη)
Ανδριανός…………………………….(Ανδριανούπολη)

·    Φαντάσου πως  χτίζεις τη δική σου πόλη.
 Θα ήταν δίπλα σε λίμνη, σε ποτάμι ή στη θάλασσα; 
Τι κτίρια θα είχε; 
Ζωγράφισέ την και δώσε της το όνομά σου!


 ΣΥΝΤΑΓΗ

·    Δοκίμασε να φτιάξεις μαζί με τη μαμά ή το μπαμπά ένα πολύ νόστιμο γλυκό, έτσι  όπως το φτιάχνουν στην Κωνσταντινούπολη. Λέγεται Χαλβάς Πολίτικος (δηλαδή από την Πόλη ). Είναι πολύ εύκολο: Αρκεί να θυμάσαι να μετράς από το 1 μέχρι το 4!

     ΥΛΙΚΑ


·         1 κούπα ελαιόλαδο
·         2 κούπες σιμιγδάλι (χοντρό)
·         3 κούπες ζάχαρη
·         4 κούπες νερό
·         100 γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα ή καρύδια
·         κανέλα τριμμένη
·         ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι

     ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.     Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξύσμα λεμονιού, κι όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι κρατώντας το ζεστό στην άκρη.
2.     Ρίχνουμε το λάδι σε μια άλλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα).
3.     Όταν το σιμιγδάλι έχει ροδίσει ελαφρά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε (με προσοχή γιατί πιτσιλάει) το σιρόπι μας, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.
4.     Μόλις ρίξουμε το σιρόπι επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για όση ώρα χρειάζεται ώστε να πήξει.
5.     Βάζουμε το χαλβά σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα περίπου.
6.     Γυρίζουμε τη φόρμα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε με κανέλα (άφθονη).




  •  Φτιάξε το παζλ μιας όμορφης μέλισσας ΕΔΩ 

  • Άκουσε  ΕΔΩ ένα όμορφο τραγούδι για τον θρύλο του Μαρμαρωμένου βασιλιά, και ζωγράφισε τους ήρωές του.

     ( δυο πουλιά, κόκκινη μηλιά,  Μαρμαρωμένος Βασιλιάς,)

Στίχοι: Πυθαγόρας Μουσική: Απόστολος Καλδάρας Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά που λένε τα γραμμένα, τo 'να σκοτώθηκε, τ' άλλο λαβώθηκε δε γύρισε κανένα. Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά ούτε φωνή, ούτε λαλιά. τον τραγουδάει όμως στα παιδιά, σαν παραμύθι η γιαγιά. Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά που λένε τα γραμμένα, το 'να σκοτώθηκε, τ' άλλο λαβώθηκε δε γύρισε κανένα. Έστειλα δυο πουλιά στην Κόκκινη Μηλιά, δυο πετροχελιδόνια, μα κει εμμείνανε κι όνειρο γίνανε και δακρυσμένα χρόνια. Για τον μαρμαρωμένο βασιλιά ούτε φωνή, ούτε λαλιά. τον τραγουδάει όμως στα παιδιά, σαν παραμύθι η γιαγιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου